Geschiedenis van de ZOKA

ZOKA in 1976

Al 50 jaar worden er vakantiekampen in Breda georganiseerd. Eerst door het Protestants Jeugdwerk, daarna door het Jeugd- en Jongerencentrum en nu door de huidige Stichting Zomerkampen Breda. De organisatie veranderde in de loop der jaren, maar de “ZOMERKAMPEN” bleven. Kenmerkend voor dit project is steeds geweest dat de deelnemende kinderen veel plezier kunnen hebben. Tenslotte is het hun vakantie.

Een zelfstandige stichting

Langzamerhand is het project Zomerkampen een vrijwilligersproject geworden. Hieronder moet worden verstaan dat mensen in hun vrije tijd actief bezig willen zijn met de voorbereiding en uitvoering van deze activiteit. In 1979 is de Stichting Zomerkampen Breda opgericht, welke geheel zelfstandig is. De Stichting krijgt beroepsmatige ondersteuning vanuit Surplus Welzijn, een stichting die ondersteuning biedt aan het sociaal cultureel werk.

Kampterreinen door de jaren heen

Vanaf 1970 werden de kampen georganiseerd in achtereenvolgens Teteringen, Galder, Gilze en Oosterhout. Beetje bij beetje zijn daarmee de kampen ook luxer geworden.

Vanaf 1998 is een nieuwe basislocatie gevonden, namelijk het terrein SPARRENHOF in Tilburg. Een terrein dat voldoet aan de maatstaven van deze tijd. We bevinden ons midden in een bosrijke omgeving en beschikken over sportvelden en terreinen welke ingericht zijn met speeltoestellen. We hebben een moderne wasgelegenheid en een ruimte om bij slecht weer ook binnen allerlei activiteiten te kunnen ondernemen.

Drie verschillende kampen

De kinderen op het Brakkenkamp slapen bij elkaar op de slaapzolder. De kinderen op het Tienerkamp slapen in tenten op het terrein. Het Jongerenkamp bestaat sinds 1979 (toen nog als Fietskamp). We fietsen door het Brabantse land en overnachten op verschillende boerderijen. Dit kamp voor jongeren van 13 tot en met 16 jaar beleeft in groepsverband een zelfstandige vakantie met niets anders wat vaststaat dan een boerderij waar wordt overnacht.

Welkom Groka!

Na jarenlang kampen voor kinderen uit het reguliere onderwijs te hebben georganiseerd, werd het in 1992 tijd voor een kamp voor kinderen uit het speciaal onderwijs. Het zgn. Groepskamp (Groka) wordt ook dit jaar weer als Brakkenkamp, Tienerkamp en Jongerenkamp georganiseerd en is kleinschaliger van opzet dan de andere kampen. Verder is deze week helemaal gelijk aan de andere kampweken.

Klaar voor de toekomst

De Zomerkampen zijn meegegroeid met de tijd, de accommodatie is aangepast. Het primitieve is verdwenen, maar de gezelligheid, de spanning, de sfeer en de uitdaging zijn gebleven. Met daarbij zo’n honderd enthousiaste vrijwilligers met een grote inzet!