Procedure van aanname

Zo word je vrijwilliger op Zoka!

Natuurlijk zijn we blij met iedereen die enthousiast is om mee te helpen op de Zomerkampen. Maar om zeker te weten dat de Zomerkampen voor jou een geschikte plek zijn om vrijwilligerswerk te doen, hanteren we een procedure van aanname. Hieronder lees je, hoe die in z’n werk gaat.

Belangrijk om te onthouden

  • Vrijwilligers moeten minimaal 17 jaar oud zijn, of 17 worden in het huidige kampjaar.
  • Alle vrijwilligers moeten in het bezit zijn van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Deze kun je gratis aanvragen via de Zomerkampen. Je ontvangt hier enkele dagen na je aanmelding bericht over.
  • Voor GROKA (week 3) geldt een minimumleeftijd van 18 jaar
  • Voor Jongerenkamp geldt een minimumleeftijd van 21 jaar
  • Het volgen van het Trainingsweekend is voor vrijwilligers die voor de eerste of tweede keer meegaan verplicht.
  • Je moet je legitimeren tijdens het Trainingsweekend en ook je VOG kunnen overhandigen (tenzij anders afgesproken met de Vrijwilligerscoördinator van de Zomerkampen).

Interesse in deelname

Ben je geïnteresseerd in deelname? Op het inschrijfformulier geef je aan voor welke week of weken je beschikbaar bent. Voor GROKA moet je eerst een andere week ZOKA ervaring hebben. Dit mag de eerste of de tweede week zijn. Je kunt je voor één of twee weken opgeven.

VOG aanvragen

Nadat je inschrijving door ons is ontvangen en verwerkt, sturen we je een e-mail met het verzoek om gratis een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan te vragen. Deze verklaring is verplicht om aan de Zomerkampen deel te kunnen nemen.

Trainingsweekend

Vlak voor de kampen wordt er een trainingsweekend georganiseerd. Hiervoor ontvang je een uitnodiging. In dit trainingsweekend leggen wij uit­ wat je moet weten om deel te kunnen nemen aan de kampen en maak je kennis met andere vrijwilligers en de Kadergroep (KG). Ook kun je bekijken of de ZOKA voor jou wel de goede plek is om vrijwilligerswerk te doen.

We vinden het prettig als je je zo snel mogelijk thuis voelt. Het trainingsweekend is dan ook een echt weekend, met overnachting. Voor vrijwilligers voor wie dit het eerste of tweede jaar is, alsmede voor oud vrijwilligers is dit weekend verplicht. Tijdens het trainingsweekend wordt er gekeken of je geschikt bent om deel te nemen aan de zomerkampen.

Als je op de ZOKA stage gaat lopen, kun je in dit weekend met de kampleiding je stage bespreken. Neem je formulieren, stagepunten en andere informatie vast mee! Je kunt trouwens in elke functie je stage voltooien, omdat je in elke functie met de doelgroep werkt en bijdraagt aan de organisatie van het kamp.

Identificatie

De ZOKA behoudt zich het recht voor om vrijwilligers zonder directe opgaaf van redenen te weigeren. Om onze deelnemers en onze organisatie te beschermen, stellen wij het laten zien van een geldig identiteitsbewijs verplicht. Voor de deelnemers aan het trainingsweekend geldt dat zij dit dan laten zien. Voor de overige vrijwilligers geldt dit voor de zondag van de week.

Kun je toch niet komen?

Als je je wel hebt aangemeld, maar je kunt onverhoopt niet, dan verwacht de ZOKA dat je dat zo spoedig mogelijk meldt. Anders wordt er op je gerekend en zeggen we tegen andere mensen dat er geen plaats meer is. Dat geeft dan een heleboel problemen. Als er meer mensen zich opgeven voor een functie dan dat er plaatsen zijn, wordt er in overleg gekeken wie, voor welke functie op welk kamp in aanmerking komt. We proberen zoveel mogelijk tegemoet te komen aan alle wensen, we rekenen echter ook op flexibiliteit van jullie zijde.