Wat zijn de Zomerkampen?

Al meer dan 50 jaar organiseert Stichting Zomerkampen Breda in de eerste drie weken van de zomervakantie geweldige zomerkampweken voor kinderen van 6-16 jaar oud. Op kampterrein Sparrenhof, aan de rand van Tilburg, beleven kinderen een fantastische kampweek, vol avontuur, gezelligheid en leuke activiteiten.

Door de inzet van meer dan honderd vrijwilligers per jaar zijn de kampen altijd perfect geregeld, met aandacht voor elk kind. En dankzij onze sponsors kunnen ook kinderen uit gezinnen met weinig financiële middelen een weekje onbezorgd op vakantie.

Drie soorten kampen per week

Elke kampweek is onderverdeeld in drie kampen: Brakkenkamp (6-9 jaar), Tienerkamp (10-12 jaar) en twee Jongerenkampen (13-16 jaar). Op Brakkenkamp (BK) en Tienerkamp (TK) worden de kinderen onderverdeeld in groepjes van 5 of 6 kinderen, begeleid door een enthousiaste groepsleiding. Op deze kampen wordt gewerkt vanuit een thema, waar een groot deel van de activiteiten aan opgehangen wordt. Denk aan “piraten”, “alle dagen feest”, “Disney”, “verre landen” of “alles andersom”. Door de week heen doen de kinderen leuke activiteiten, met als hoogtepunten zwemmen, een spannende thema-afsluiting en een feestelijke einddisco.

De twee Jongerenkampen (JOKA) vormen een groep van ca. 18 jongeren met 5 leiding, die op de fiets naar verschillende kamplocaties in de buurt gaan. Van daaruit ondernemen de jongeren allerlei activiteiten, die vaak door de kinderen zelf bedacht worden. De jongeren hebben veel eigen verantwoordelijkheid en koken bijvoorbeeld ook zelf hun maaltijden. Op JOKA zijn jongeren echt helemaal eruit, zonder afleiding van telefoon, games of het drukke alledaagse leven.

Een geweldige vakantie voor vrijwilligers

De Zomerkampen zijn niet alleen voor kinderen een fantastische ervaring. Ook voor de meer dan honderd vrijwilligers per jaar is het een belevenis. Je werkt met gedreven mede-vrijwilligers aan het organiseren van een geweldige kampweek, en je bouwt vaak vriendschappen op die ook na de kampen nog doorgaan. Veel vrijwilligers komen dan ook graag het volgende jaar terug om nogmaals mee te helpen. ZOKA is de ideale plek om plezier te hebben, jezelf te ontwikkelen en mee te werken aan een mooi project voor een dankbare doelgroep.

Informatie over de laatste kampweek (derde week van de zomervakantie).

Deze week is bedoeld voor kinderen die extra aandacht nodig hebben en/of meer behoefte hebben aan structuur. Er wordt gewerkt met ervaren en getrainde vrijwilligers. De groepjes zijn kleiner dan in de reguliere kampweken en ook gaan er in totaal minder kinderen mee op kamp in deze week, terwijl het aantal vrijwilligers ongeveer gelijk blijft aan de reguliere kampweken. (De voorbereiding op) dit kamp is erop gericht om aan zo veel mogelijk kinderen een leuke en veilige kampweek te bieden, ook aan kinderen met bijvoorbeeld een lichte verstandelijke beperking of gedragsproblemen.

Ken jij een kind dat graag een weekje op kamp zou willen gaan?

De kosten voor het kamp zijn 135 euro per kind per week.

Hebben ouders een Breda-pas of maken zij gebruik van de Voedselbank? Dan mogen kinderen altijd gratis mee!