Wat zijn de Zomerkampen?

Al 50 jaar organiseert Stichting Zomerkampen Breda in de eerste drie weken van de zomervakantie geweldige zomerkampweken voor kinderen van 6-16 jaar oud. Op kampterrein Sparrenhof, aan de rand van Tilburg, beleven kinderen een fantastische kampweek, vol avontuur, gezelligheid en leuke activiteiten.

Door de inzet van meer dan honderd vrijwilligers per jaar zijn de kampen altijd perfect geregeld, met aandacht voor elk kind. En dankzij onze sponsors kunnen ook kinderen uit gezinnen met weinig financiële middelen een weekje onbezorgd op vakantie.

Drie soorten kampen per week

Elke kampweek is onderverdeeld in drie kampen: Brakkenkamp (6-9 jaar / groep 3-5), Tienerkamp (10-12 jaar / groep 6-8) en twee Jongerenkampen (13-16 jaar / voortgezet onderwijs). Op Brakkenkamp (BK) en Tienerkamp (TK) worden de kinderen onderverdeeld in groepjes van 5 of 6 kinderen, begeleid door een enthousiaste groepsleiding. Op deze kampen wordt gewerkt vanuit een thema, waar een groot deel van de activiteiten aan opgehangen wordt. Denk aan “piraten”, “alle dagen feest”, “Disney”, “verre landen” of “alles andersom”. Door de week heen doen de kinderen leuke activiteiten, met als hoogtepunten zwemmen, een spannende thema-afsluiting en een feestelijke einddisco.

De twee Jongerenkampen (JOKA) vormen een groep van ca. 18 jongeren met 5 leiding, die op de fiets naar verschillende kamplocaties in de buurt gaan. Van daaruit ondernemen de jongeren allerlei activiteiten, die vaak door de kinderen zelf bedacht worden. De jongeren hebben veel eigen verantwoordelijkheid en koken bijvoorbeeld ook zelf hun maaltijden. Op JOKA zijn jongeren echt helemaal eruit, zonder afleiding van telefoon, games of het drukke alledaagse leven.

Een geweldige vakantie voor vrijwilligers

De Zomerkampen zijn niet alleen voor kinderen een fantastische ervaring. Ook voor de meer dan honderd vrijwilligers per jaar is het een belevenis. Je werkt met gedreven mede-vrijwilligers aan het organiseren van een geweldige kampweek, en je bouwt vaak vriendschappen op die ook na de kampen nog doorgaan. Veel vrijwilligers komen dan ook graag het volgende jaar terug om nogmaals mee te helpen. ZOKA is de ideale plek om plezier te hebben, jezelf te ontwikkelen en mee te werken aan een mooi project voor een dankbare doelgroep.